Kuchnia

wypieki

Ruben sandwich - rewelacyjna kanapka z pastrami

Ruben Sandwich - wyśmienita kanapka Rubena
proporcje na 5 -6 dużych obiadowych kanapek (albo więcej z mniejszą ilością mięsa)
ok 1 kg pastrami
duży pszenno-żytni chleb
400g drobno pokrojonej kiszonej kapusty
300g sosu rosyjskiego (przepis niżej)
kilka plastrów sera ementaler
ogórki kiszone do podania

W garnku do gotowania na parze lub w zwykłym garnku z przykrywką i sitkiem do parowania (albo orientalnym koszyczkiem do parowania), ułóż pastrami na prostokącie folii aluminiowej (zabezpieczy ona mięso przed gwałtownymi uderzeniami pary), wlej na dno dość sporo wrzątku (tyle, żeby woda nie dotykała mięsa), przykryj garnek pokrywką i paruj mięso ok 2,5-3 godzin. Jeśli wody będzie w trakcie ubywało, uzupełniaj wrzątek. Mięso powinno być tak miękkie po uparowaniu, że widelec będzie gładko wchodził a mięso będzie się niemal rozpadało. Przełóż mięso na deskę i odstaw na ok 20 minut, by soki wewnątrz się uspokoiły. Dopiero wówczas krój mięso na cienkie plasterki.

W trakcie, gdy mięso jest parowane, przygotuj sos rosyjski, poszatkuj kapustę i pokrój chleb.

Układaj na desce parami dość grube kromki chleba, każda kromkę posmaruj z jednej strony sosem rosyjskim. Na jednej z kromek połóż plastry sera, na tym sporą ilość plasterków pastrami, na wierzchu ułóż poszatkowaną kiszoną kapustę i przykryj całość drugą kromką chleba sosem rosyjskim do wewnątrz. Posmaruj kanapkę masłem od zewnątrz z obu stron i grilluj na suchej patelni lub blasze, aż chleb się zarumieni. Podawaj gorące sandwicze z kiszonymi ogórkami. Pycha!


Sos rosyjski
możesz od razu zrobić podwójną ilość i przechowywać ok 14 dni w lodówce

1 mała szalotka
1 łyżka soku z cytryny
150g dobergo majonezu
30g kwaśnej śmietany 18%
15g (spora łyżeczka) chrzanu
10g ketchupu
5g ostrego sosu chilli np. sriracha, węgierski lub sambal oelek
1/2 łyżeczki sosy Wircestershire
50g pokrojonego w kosteczkę ogórka kiszonego
1 łyżka posiekanej natki pietruszki

Posiekaj drobniutko szalotkę, zalej sokiem z cytryny i odstaw na 15 minut, potem odciśnij z soku i wymieszaj ze wszystkimi składnikami. Wymieszaj wszystkie składniki sosu i odstaw na 30 minut do przegryzienia. Sos świetnie smakuje też do kanapki z indykiem, do pulled pork albo dobrego burgera.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation