Kuchnia

Kuchnia

zakręcone drożdżówki z mandarynką
składniki na 12 zakręconych bułeczek:

- 3/4 szklanki ciepłego mleka
- 60 g masła, roztopionego i przestudzonego
- 3 jajka
- 4 i 1/2 szklanki mąki pszennej (przesianej!)
- 1/4 szkl. cukru
- 1/2 łyżeczki soli
- 15 g świeżych drożdży

nadzienie:
- 80 g twarogu (nie musi być zmiksowany, można rozdrobnić go np. widelcem lub przecisnąć przez praskę)
- 40 g miękkiego masła
- żółtko
- skórka otarta z 2 mandarynek
- 2/3 szklanki cukru
lukier:
-sok i skórka z 1 mandarynki
- 1 szklanka cukru pudru


zrobić rozczyn z drożdży, odrobiny mąki, mleka i cukru.
odstawić do wyrośnięcia (ok. 15 min.).
przesiać mąkę, dodać jajka, cukier, sól, wyrośnięty rozczyn i wyrobić gładkie ciasto.
odstawić do wyrośnięcia na ok. 90 minut.
przygotować nadzienie, miksując wszystko razem.
wyrośnięte ciasto wyrobić i rozwałkować na prostokąt o grubości ok. 1 cm, rozłożyć na nim twarogowy farsz i zrolować (jak roladę), boki dokładnie skleić, tak aby nie było żadnej dziurki w cieście.
odkrajać nożem 12 równych porcji, otrzymamy tzw. ślimaczki.
rozciągnij każdego ślimaczka wzdłóż i skręć go.
dokładną instrukcję z obrazkami znajdziecie tutaj.
wyłożyć je na 2 blachach (po 6 na każdej) i zostawić na 20 minut, aby podrosły.
w tym czasie rozgrzać piekarnik do 180 st. i piec bułeczki przez ok. 20 minut.
lekko ciepłe udekorować lukrem.
smacznego!
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation