Kuchnia

ciasto

Babka drożdżowa na Wielkanoc z rodzynkami i skórką pomarańczową

Ciasto można też zagnieść wieczorem, wstawić do lodówki do wyrośnięcia na całą noc, a rano upiec babkę.

Składniki na 2 babki:


• 100 ml ciepłego mleka
• 50 g świeżych drożdży
• 370 g mąki pszennej
• 40 g cukru
• szczypta soli
• 3 jajka
• 150 g masła








oraz:

• bakalie: około 1/3 szklanki smażonej skórki pomarańczowej + 4 łyżki do lukru oraz około 1/3 - 1/2 szklanki rodzynek lub suszonej żurawiny
• lukier cytrynowy: 200 g cukru pudru, sok z cytryny
• 2 formy na babkę z kominem, około 20-25 cm średnicy, posmarowane masłem i wysypane mielonymi migdałami lub bułką tartą

Uwaga: drożdże, masło i jajka wyjmujemy wcześniej z lodówki aby się ociepliły. Masło kroimy na kawałki i tak ocieplamy.

Przygotowanie:

Z drożdży zrobić rozczyn (można bezpośrednio w dużej misce, w której będziemy wyrabiać ciasto): rozetrzeć drożdże z 1 łyżką cukru, następnie dodać połowę ciepłego mleka oraz 1 łyżkę mąki, wymieszać i odstawić do wyrośnięcia na około 10-15 minut pod przykryciem ze ściereczki. Miskę z drożdżami można wstawić do garnka z bardzo ciepłą wodą, to pomoże drożdżom wyrosnąć.
Do wyrośniętego rozczynu dodać resztę ciepłego mleka, resztę cukru, do tego przesiać mąkę, wsypać sól i wymieszać. Dodawać stopniowo jajka mieszając składniki drewnianą łyżką lub miksując hakiem do ciasta drożdżowego. Następnie wyrabiać ręką przez około 10 minut lub przez 7 minut za pomocą haka miksera (na 3-4 poziomie).
Do ciasta dodać miękkie masło i połączyć je z ciastem, wyrabiać jeszcze przez około 10 minut lub miksować hakiem przez około 7 minut, do czasu aż otrzymamy elastyczne i błyszczące ciasto, które będzie odklejało się (ześlizgiwało) z ręki i boków miski. Wówczas dodać skórkę pomarańczową i rodzynki lub żurawinę, wymieszać. Przykryć ściereczką i odstawić na 1 godzinę do wyrośnięcia (ciasto znacznie się napuszy).
Wyrośnięte ciasto uderzyć pięścią i szybko zagnieść ręką. Złączyć w jedną kulę (ciasto nie będzie sztywne, raczej rozciągliwe jak guma), podzielić ją na 2 części i włożyć do foremek.
Przykryć ściereczkami i odstawić na około 40 minut do wyrośnięcia (ciasto mniej więcej dwukrotnie zwiększy objętość).
Piekarnik nagrzać do 180 stopni C (góra i dół bez termoobiegu). Kratkę w piekarniku ustawić na nieco niższej półce niż połowa piekarnika, wstawić obydwie babki i piec przez około 25 minut. Od razu wyjąć z piekarnika. Studzić przez minimum 10 minut, następnie wyłożyć babkę z formy odwracając ją dnem do góry.
Gdy babka trochę przestygnie polukrować ją lukrem: do miseczki wsypać cukier puder, dodać sok z cytryny w takiej ilości aby otrzymać lukier o odpowiedniej gęstości. Wymieszać ze smażoną skórką pomarańczową. Po ostudzeniu można przechowywać w pojemniku na ciasto
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation