Kuchnia

przetwory

Sos boloński na zimę - Wiem co jem
Składniki na 12 słoiczków o poj. 320ml

7kg pomidorów
4 łagodne cebule
4 ząbki czosnku
sok z jednej cytryny
150g cukru
1/2 łyżeczki soli
1/4 łyżeczki czarnego pieprzu
1/8 łyżeczki chilli
3/4 łyżeczki suszonej bazylii
1/2 łyżeczki suszonego oregano
1/2 łyżeczki tymianku
1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej
10 szt goździków
3 liście laurowe


Umyć dokładnie pomidory i pokroić na kawałki wycinając miejsce po szypułce. Wrzucić do dużego garnka i wlać pół szklanki wody. Postawić na gazie i gotować na małym ogniu, aż pomidory się rozgotują i skórka zacznie od nich odchodzić. Często mieszać, bo skórka lubi przywrzeć do dna.

Gorące przetrzeć przez sito by usunąć skórki i pestki. Dodać sól i sok z cytryny aby przecier zachował ładny intensywny kolor.

Uzyskany w ten sposób sos, który jest dość rzadki należny zagęścić przez odparowanie wody.
Postawić więc z powrotem garnek na gazie i podgrzewać na małym ogniu. Od czasu do czasu zamieszać.

W tym czasie obrać cebulę i czosnek, a następnie je zmiksować. Zmielić liście laurowe i goździki w młynku do kawy na proszek.

Gdy przecier będzie już miał odpowiednią gęstość dodać zmiksowaną cebulę z czosnkiem, zmielone liście laurowe z goździkami i pozostałe przyprawy. Wsypać cukier. Nie wszystko od razu, bo sos może okazać się za słodki. Wszystko zależy od kwasowości użytych pomidorów. Gotować wszystko razem jeszcze przez godzinę. Ponownie zblendować i przelać do wyparzonych słoików. Pasteryzować przez 25 minut.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation