Kuchnia

przetwory

Jak zrobić domowy zakwas z buraków | Lawendowy Dom
2 kg buraków

6 ząbków czosnku

3 listki laurowe

5 ziaren ziela angielskiego

4 l przegotowanej, ciepłej wody

4 czubate łyżki soli

Buraki wyszorować, obrać i pokroić w plasterki. Użyłam do tego przystawki do robota kuchennego i praca poszła błyskawicznie.
Do wyparzonego wcześniej słoja lub kamionkowego naczynia włożyć buraki, przekładając je czosnkiem, listkami i zielem.
Rozpuścić sól w wodzie, zalać buraki.
Przycisnąć z wierzchu talerzykiem obciążonym kamieniem, jeśli buraki wypływają.
Odstawić w ciepłe miejsce na ok. 5-10 dni. Długość kiszenia zależy od temperatury otoczenia. Mój zakwas był gotowy po 7 dniach. Wtedy należy przelać go do czystych, wyparzonych butelek i odstawić w chłodne miejsce, najlepiej do lodówki, aby przerwać proces kiszenia.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation