Kuchnia

przetwory

Kiszona marchewka – na zdrowie i odporność! | Lawendowy Dom
2 kg marchewki

6 ząbków czosnku

3 listki laurowe

5 ziaren ziela angielskiego

4 l przegotowanej, ciepłej wody

4 czubate łyżki soli
Marchewkę dokładnie umyć, obrać i pokroić w plasterki. Użyłam do tego przystawki do robota kuchennego i praca poszła błyskawicznie.
Do wyparzonego wcześniej słoja lub kamionkowego naczynia włożyć marchewkę, przekładając je czosnkiem, listkami i zielem.
Rozpuścić sól w wodzie, zalać marchewkę.
Przycisnąć z wierzchu talerzykiem obciążonym kamieniem, tak, by marchewka była przykryta płynem.
Odstawić w ciepłe miejsce na ok. 5-7 dni. Długość kiszenia zależy od temperatury otoczenia. Moja marchewka był gotowa po 7 dniach.
Gdy jest już odpowiednio ukiszona, należy zakończyć proces fermentacji. Słoik zakręcić i wstawić do lodówki.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation