Kuchnia

bez cukru

Razowe ciastka bez cukru

Składniki
Ciastka:

150g zimnego masła (może być klarowane ghee) lub zimnego oleju kokosowego
1 i ¼ szklanki (ok 200g) szklanki mąki orkiszowej razowej typ 1820
1 i ½ szklanki (ok 150g) płatków owsianych
1/2 szklanki (100g) cukru brzozowego (ksylitolu)
4-5 łyżek (ok 1/4 szklanki) mleka np. roślinnego lub mleczka kokosowego
duża szczypta soli
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Polewa czekoladowa:

½ tabliczki (50g) gorzkiej czekolady bez cukru np. słodzoną stewią lub ksylitolem
4 łyżki mleka (ok 40ml) np. roślinnego lub mleczka kokosowego
Wykonanie
Płatki owsiane rozdrobnij (ale nie na mąkę), dodaj mąkę, proszek do pieczenia, ksylitol oraz sól- wymieszaj.
W suche składniki wetrzyj zimne masło, dodaj mleko aby ciasto ładnie zagniotło się w kulę.
Wstaw do lodówki na pół godziny.
Rozwałkuj, wykrój 32 okrągłe ciasteczka, ponakłuwaj widelcem, piecz w 170 st. C przez 15-17 minut. Ostudź.
Czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej razem z mlekiem lub mleczkiem.
Ostudzone ciasta polej czekoladą, pozostaw do wystudzenia czekolady.
Porady

1. Ciasta możesz przygotować bez mąki orkiszowej, zastępując ją mąką żytnią razową - będą również pyszne.

2. Czekolada nie jest obowiązkowa, ciasta smakują również wyśmienicie bez polewy czekoladowej.

3. Ciasta po upieczeniu i ostudzeniu możesz śmiało przełożyć do szklanego pojemnika, szczelnie zamknąć i przechowywać przez długo czas.

4. Masło możesz zastąpić olejem kokosowym zimnym.

5. Mleko - tak jak napisałam wyżej, możesz zastąpić mlekiem roślinnym, czytaj tylko etykiety aby uniknąć kupienia mleka roślinnego słodzonego.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation