Kuchnia

bez cukru

jadłonomia · roślinne przepisy:

Hummus fasolowy

•1 szklanka suchej drobnej białej fasoli
•3/4 szklanki jasnej pasty tahini
•1/4 - 1/3 szklanki lodowatej wody
•2 łyżki soku z cytryny
•2 ząbki czosnku
•kilka listków rozmarynu, posiekanych
•oraz: kilka łyżek dobrego oleju z pierwszego tłoczenia
•sól i czarny pieprz

1.Dzień przed przygotowywaniem hummusu fasolę zalać zimną wodą, powinno być przynajmniej dwa razy tyle tyle wody ile fasoli.
Zostawić na noc.

2.Następnego dnia fasolę odcedzić i opłukać, teraz jest już jej ponad dwie szklanki.
Zalać dużą ilością świeżej wody i zagotować.
Gotować przez około 60 minut lub do czasu, kiedy pojedyncze ziarna fasoli z łatwością będzie dało się rozgnieść w palcach i będą maślane w środku - nie może być białe i suche wewnątrz.

3.Ugotowaną fasolę odcedzić i opłukać. Przełożyć do naczynia blendera, dodać tahinę, sól, sok z cytryny i czosnek i wszystko zmiksować na bardzo gładką pastę.

4.Do gęstej sezamowej pasty dolewać powoli lodowatą wodę cały czas miksując.
Pasta zacznie zmieniać kolor i nabierać przyjemnej konsystencji. Ucierać hummus przez kolejne 2-3 minuty lub do momentu, aż woda idealnie połączy się z pastą i całość zmieni się w jasny, gładki krem.
Spróbować i w razie potrzeby dodać więcej soli.

5.Przełożyć gotowy hummus do miski, zrobić łyżką wgłębienie i obficie polać olejem z pierwszego tłoczenia, posypać rozmarynem i świeżo mielonym czarnym pieprzem.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation