Kuchnia

Inne słodkości

Malinowe serniczki na ciepło.



Ciekawy pomysł podania klasycznego sernika.
Po zrobieniu tarty zostało mi zbędne ciasto i trzeba było jakoś je wykorzystać. Ramekiny były pod ręką, więc pomysł przyszedł od razu. Serniki są bardzo proste i wspaniale smakują na ciepło z jeszcze gorącymi malinami. Można je podać w ramekinach lub odwrócone na talerzu. Świetnie smakują również na zimno.

Przygotowanie: 40 minut.
Pieczenie: 30 minut.
Gotowe do podania: około 1 godziny.

Ilość porcji z przepisu: 4 serniczki.


Kruche ciasto:

125 g mąki pszennej
75 g miękkiego masła, pokrojonego w kostkę
1 małe jajko
1 łyżka cukru pudru
20 ml zimnej wody


Ser:

30ml śmietanki 30% lub 36%
2 łyżki cukru pudru
250 g kremowego sera lub sera trzykrotnie zmielonego
1 małe jajko
200 g malin.

Wykonanie:


W misie miksera zmieszać przesianą mąkę i cukier. Dodać masło i wyrabiać to utworzenia grudek. Następnie dodać jajko i wodę. Zagnieść ciasto, niezbyt długo aby nie było zbyt twarde. Uformować kule, zawinąć w folię i wstawić na 20 minut do lodówki.

Ser zmiksować z cukrem, jajkiem i śmietanką. Maliny zgnieść widelcem.

Piekarnik nagrzać do 180 stopni.

4 ramekiny wysmarować masłem i wysypać bułka tartą. Wyłożyć ciastem, nakłuwając dno. Masę serową rozlać po równo do ramekinów i na górze wyłożyć maliny. Wierzch posypać cukrem i piec przez 30 minut.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation