Uroda

Zdrowie

Kasza pęczak z pieczarkami


Składniki:
1 duża cebula
1 łyżka oleju
1,5 szklanki kaszy pęczak
4 szklanki rosołu lub bulionu warzywnego lub drobiowego
500 g pieczarek
2 łyżki masła
2 łyżki posiekanej natki pietruszki
sól
pieprz


Cebulę obieram, drobno siekam. Na rozgrzanym oleju na głębokiej patelni podsmażam cebulę aż do zeszklenia. Następnie wsypuję kaszę pęczak, mieszam z cebulą i trzymam na ogniu ok. 1 minuty. Po tym czasie wlewam stopniowo (po łyżce wazowej) gorący rosół lub bulion. Mieszam i gotuję na niewielkim ogniu, aż kasza wchłonie płyn. Postępuję tak aż do wyczerpania rosołu.
W międzyczasie kiedy kasza się dusi, przygotowuję pieczarki. Umyte i oczyszczone grzyby kroję w plasterki i duszę na łyżce masła aż zmiękną.
Do uduszonej kaszy dodaję pieczarki z sokiem jaki puściły w czasie smażenia, posiekaną natkę i doprawiam do smaku solą i pieprzem. Trzymam na ogniu aż kasza wchłonie cały płyn, dodaję łyżkę masła i ew. jeszcze doprawiam. Podaję na ciepło jako samodzielne danie lub jako dodatek do mięs.

Smacznego! :)
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation