Kuchnia

zioła / nalewki / koktajle

SYROP Z MNISZKA

Świeże kwiaty mniszka lekarskiego (same główki, łodygi odcinamy, bo sprawią, że syrop będzie gorzki, ale można zostawić kilka dla uzyskania lekkiej goryczki) zebrane pod koniec kwietnia lub w maju wkładamy do garnka. Potrzebujemy około 300-500 kwiatów i litr wody, składniki gotujemy 20 minut. Po wystudzeniu odstawiamy na 24h do lodówki, gotujemy jeszcze raz, odsączamy, dodajemy 1 kg cukru i sok z dwóch cytryn. Gotujemy aż do uzyskania pożądanej gęstości. Uwaga na przypalenie! Gorący syrop przelewamy do przygotowanych słoiczków.

Czytaj więcej na https://porady.interia.pl/zdrowie/news-siedem-naturalnych-syropow-ktore-warto-miec-w-domowej-aptecz,nId,5131352#utm_source=paste&utm_medium=paste&utm_campaign=firefox
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation