Kuchnia

Przepisy

Cruffiny z cynamonem


Skłądniki na 12 cruffinów:

450g mąki pszennej
2 płaskie łyżki cukru
20g świeżych drożdży
1/3 łyżeczki soli
185ml ciepłej wody
80g miękkiego masła + 130g do smarowania
cynamon
Przygotowanie:

Drożdże rozkruszyć do miseczki, dodać łyżeczkę cukru, łyżeczkę mąki i kilka łyżek wody. Wymieszać i odstawić do wyrośnięcia.
Do misy miksera dodać przesianą mąkę, resztę cukru, sól i wymieszać. Dodać wyrośnięty rozczyn i ciepłą wodę. Wyrabiając, dodawać stopniowo pokrojone na małe kawałki masło (80g). Wyrobić gładkie, elastyczne ciasto. Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do podwojenia objętości.
Wyrośnięte ciasto podzielić na 6 równych części. Z każdej uformować wałek i rozwałkować tak cienko jak tylko się da, rozciągając bardziej pionowo niż na boki, do wymiarów ok. 80x 14cm
Wierzch rozwałkowanego, owalnego placka posmarować dokładnie masłem (ok. 20g na jedną porcję ciasta) i posypać cynamonem. Następnie ciasto ciasno zwinąć w rulon i rozciągnąć na boki, przykryć ściereczką i odłożyć do odpoczynku.
Zaczynając od rulonu, który przygotowany był najwcześniej (zdążył lekko podrosnąć) przeciąż wzdłuż na 2 równe części. Zwinąć w ślimaka, pamiętając by schować końcówki do środka.
Ułożyć w wysmarowanej masłem formie do muffinów i odstawić pod przykryciem do wyrośnięcia, ok. 30 minut.
Piec w rozgrzanym do 190 stopni piekarniku, na środkowej szynie, ok. 25 minut do zrumienienia. Studzić w formie. Tuż przed podaniem posypać cukrem pudrem lub nadziać ulubionym nadzieniem.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation