Musisz być zalogowany, by wykonać tę akcję
Musisz być zalogowany, by wykonać tę akcję
Musisz być zalogowany, by wykonać tę akcję
Musisz być zalogowany, by wykonać tę akcję

Kuchnia

Przepisy

Czebureki

ciasto:
2,5 szklanki mąki,
1 żółtko,
1 szklanka wody,
½ łyżeczki soli,
½ łyżeczki cukru,
1 łyżka oleju,
1 łyżeczka spirytusu (lub octu),
dodatkowo 1/3 – ½ szklanki gorącej wody (w razie potrzeby)

farsz:
500g mięsa mielonego,
1 cebula,
1 łyżeczka oleju,
2-3 łyżki posiekanej natki pietruszki,
sól i pieprz do smaku,
1/3 – ½ zimnej wody,
ewentualnie ulubione przyprawy

dodatkowo:
1 białko do smarowania brzegów ciasta,
olej do głębokiego smażenia

Ciasto: 1 szklankę wody zagotować z solą i cukrem. Zdjąć z palnika, wsypać 1 szklankę mąki i całość dokładnie wymieszać. Odstawić do lekkiego przestudzenia (nie musi być zupełnie zimne). Pozostałą mąkę wsypać na stolnicę, wyłożyć do niej zaparzoną masę, dodać łyżkę spirytusu lub octu, wbić żółtko i zagnieść gładkie ciasto. Jeśli ciasto jest za suche, można dolać nieco gorącej wody, aby wszystko się ładnie zagniotło. Wyrobione ciasto zawinąć w folię spożywczą i włożyć na 20 minut do lodówki.
W tym czasie przygotować farsz: Cebulę posiekać i zeszklić ją na odrobinie oleju. Do miski włożyć surowe mięso, dodać wodę, natkę pietruszki, podsmażoną cebulę, doprawić solą i pieprzem oraz ewentualnie inne przyprawy (np. mieloną paprykę). Całość dokładnie wymieszać, aż mięso wchłonie wodę.
Ciasto wyłożyć na stolnicę i podsypując mąką, cienko rozwałkować (tak jak na pierogi). Za pomocą np. talerzyka deserowego, wyciąć kółka o średnicy około 15 cm. Na każdy okrąg ciasta nałożyć solidną łyżkę nadzienia, brzegi posmarować białkiem, złożyć na pół i dokładnie zlepić. Widelcem można zrobić wzorek na brzegach.
Na patelni z grubym dnem rozgrzać sporą ilość oleju. Smażyć pierogi z obu stron na złocisty kolor (na niezbyt dużym ogniu, tak żeby mięso w środku nie było surowe). Aby sprawdzić, czy olej jest dostatecznie rozgrzany, dobrze jest wrzucić najpierw mały kawałek ciasta – jeśli wypłynie na powierzchnię i pokryje się bąbelkami, olej jest dobrze rozgrzany.
Usmażone czebureki odsączyć na papierowych ręcznikach z nadmiaru tłuszczu.
Czebureki świetnie smakują z sosem czosnkowym lub pomidorowym.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation