Musisz być zalogowany, by wykonać tę akcję
Musisz być zalogowany, by wykonać tę akcję
Musisz być zalogowany, by wykonać tę akcję
Musisz być zalogowany, by wykonać tę akcję

Kuchnia

Przepisy

DYNIOTTO

Składniki:
1 ½ szkl. ryżu
1 l wywaru warzywnego
1 dynia Hokkaido
2 cebule
3 ząbki czosnku
2 łyżki masła klarowanego
¼ kostki masła
½ łyżeczki imbiru
½ łyżeczki kurkumy
½ łyżeczki słodkiej papryki
garstka świeżej natki pietruszki lub szałwii
maleńka szczypta szafranu opcjonalnie
sól, pieprz
PRZYGOTOWANIE:
Dynię obieram i kroję w dość drobną kostkę (nie zawsze obieram dynię, to zależy od grubości i twardości skóry, jeśli mam dynię Hokkaido kroję ze skórką).

Wywar można zagotować ze szczyptą szafranu, ale nie jest to konieczne.

W woku szklę cebulę, czosnek i imbir na maśle klarowanym, ale bardzo delikatnie. Dodaję ryż i mieszam parę minut.

Dodaję ½ szkl. wywaru warzywnego, dynię oraz drobno posiekaną natkę lub szałwię.

Gdy płyn się wchłonie dodaję kolejne ½ szkl. wywaru. Gdy płyn się wchłonie dodaję resztę wywaru oraz masło i cały czas mieszam.

Mieszanie jest bardzo ważne!

Dodaję przyprawy i pamiętam, aby często mieszać zawartość woka.

Kiedy wszystko się ujednolici wyłączam gaz, woka przykrywam i odstawiam na kilkanaście minut.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation