Kuchnia

Placuszki, kotleciki

Proziaki

Składniki:

500 g mąki pszennej
ok.250 ml kefiru lub kwaśnego mleka
1 jajko
1 łyżeczka sody oczyszczonej
½ łyżeczki soli

Sodę wymieszać z kefirem lub kwaśnym mlekiem.
Mąkę przesiać na stolnicę. Dodać jajko, kwasne mleko z sodą , sól i wyrobić elastyczne ciasto, ciasto powinno być miękkie i niezbyt zbite. W razie potrzeby dodać trochę kefiru lub mąki.

Przykryć i odstawić na ok.30 minut,

Ciasto podzielić na 4 części.
Uformować wałki, które następnie podzielić na mniejsze części.
Z każdego kawałeczka uformować kulkę,a następnie lekko spłaszczyć w dłoniach formując placuszki grubości ok. 0,5- 1cm.
Piec na patelni /bez tłuszczu/ lub specjalnie do tego przeznaczonej blaszce z obu stron po kilka minut.

Należy odpowiednio dostosować temperaturę pieczenia, ,by placki upiekły się w środku i nie były zbyt przypieczone z zewnątrz.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation