Kuchnia

Pierogi, knedelki..

Przepis na: Pyzy ziemniaczane
Składniki na: Pyzy ziemniaczane

• 1,2 k obranych ziemniaków
• 1 łyżka mąki ziemniaczanej
• do polania najlepszy smalec lub smalec zwierzęcy ewentualnie dowolny tłuszcz z cebulą
Przygotowanie dania: Pyzy ziemniaczane

1. Ziemniaki obieram. Oddzielam 1/3 ziemniaków i gotuję je do miękkości, gorące przepuszczam przez prasę do ziemniaków.
2. Pozostałe 800 g ziemniaków ścieram na tarce o drobnych oczkach lub rozdrabniam malakserem ewentualnie blenderem. Sitko wykładam gazą i wylewam masę. Wyciskam ziemniaki aby odciekło z nich jak najwięcej wody.
3. W misce łączę ziemniaki ugotowane ze startymi. Z garnka odlewam wodę, która wyciekła z ziemniaków a pozostałą na dnie skrobie dodaję do ziemniaków. Do masy dosypuje też 1 łyżkę mąki ziemniaczanej. Masę mieszam, foruję pyzy wielkości dużego orzecha włoskiego. Z podanej porcji wychodzi około 22 pyz.
4. Do gotującej się osolonej wody z 1 łyżką oleju wkładam pyzy, mieszam delikatnie i gotuję 2 minuty od wypłynięcia. Podaję z przysmażoną cebulką.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation