Kuchnia

Dania z makaronu

Makaron z żółtym serem

Potrzebujemy:
1/2 paczki (250 g) makaronu
4 łyżki (60 ml) margaryny
2 jajka
1 puszka (380 g) mleka skondensowanego
1 łyżeczka (5 ml) soli
1/2 łyżeczki (3 ml) czarnego pieprzu
1 łyżeczka (5 ml) musztardy w proszku, rozpuszczonej w 1 łyżeczce (5 ml) wody
2 szklanki (500 ml) startego na tarce sera

Sposób przygotowania:
1. Gotuj makaron w dużym garnku z posoloną wodą do momentu, aż będzie ugotowany, ale wciąż twardy. Odsącz wodę, wrzuć go ponownie do garnka i gotuj na małym ogniu. Następnie dodaj margarynę i dobrze wymieszaj.
2. W tym czasie, gdy makaron się gotuje, ubij w małej misce jajka, 1 szklankę (250 ml) mleka, 1/2 łyżeczki (3 ml) soli, pieprz, sos z musztardy. Odłóż sos na bok do momentu, aż makaron będzie gotowy i margaryna zostanie dodana.
3. Polej sosem makaron i dodaj 1 i 1/2 szklanki (375 ml) sera żółtego. Mieszaj do momentu, aż składniki się dobrze ze sobą połączą, a ser zacznie się roztapiać. Stopniowo dodawaj pozostałą ilość mleka oraz sera, gotując na małym ogniu i wciąż mieszając do momentu, aż danie będzie miał kremową konsystencję, przez około 5-7 minut.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation