Kuchnia

keto

OLA LA LCHF TARTA LCHF (keto, LCHF, optymalna, paleo, bez glutenu, laktozy i cukru)

Składniki:

100 g mąki kokosowej

30 g mąki migdałowej

80 g oleju kokosowego (keto, LCHF, paleo, bez laktozy) lub masła (LCHF, optymalna)

3 jajka

przyprawy i dodatki:

„na słodko”: opcjonalnie stewia/erytrytol (keto, LCHF), ksylitol, cukier (optymalna), wanilia sproszkowana, cynamon, aromat waniliowy/migdałowy, cytrynowy itp.
wytrawne (w zależności od nadzienia):
sól, pieprz, czosnek, gałka muszkatołowa, zioła prowansalskie, oregano, kminek,



Wszystkie składniki wymieszać dokładnie na gładką masę. Można użyć blendera lub miksera.

Formę dokładnie wylepić gotowym ciastem dociskając je do spodu oraz brzegów.

Sekretem ciasta kruchego jest jego nakłucie widelcem. Dzięki temu podczas pieczenia spod ciasta wydostaje się para i nie powstają wybrzuszenia. Polecam docisnąć widelcem również brzegi ciasta.

Wylepioną formę umieścić w lodówce na 20-30 minut.

Schłodzone ciasto piec w temperaturze 180°C przez 15 minut do uzyskania złocistego koloru na brzegach.

Jeśli farsz wymaga zapiekania to w zależności od rodzaju farszu i jego przygotowania zapiekać kolejne 10-15 minut.

Jeśli chodzi o wypełnienie tarty to ogranicza Was tylko i wyłącznie Wasza wyobraźnia i makro
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation