Kuchnia

wypieki

Tarta z kremem piernikowym i powidłami śliwkowymi

Tarta:

– 280 g Mąki Puszystej Krupczatki np. Lubella

– 150 g zimnego masła

– 80 g cukru pudru

– 1 żółtko

– 1 łyżeczka śmietany

– szczypta soli

Krem piernikowy:

– 2 płaskie łyżeczki kakao np. DecoMorreno

– słoik powideł śliwkowych Łowicz

– 150 g czekolady mlecznej

– 150 ml śmietanki 36%

– 100 g miękkiego masła

– 2 płaskie łyżeczki przyprawy do piernika

Dodatki:

– cukrowe gwiazdki

– świeża żurawina do dekoracji

Zobacz też:

Korzenne ciasteczka czekoladowe z żurawiną

Barszcz ze ślimaczkami z ciasta francuskiego i nadzieniem grzybowym z kapustą

Tarta z kremem piernikowym – wykonanie:
Tarta:

Ze składników na tartę wyrobić ciasto, wyłożyć spód formy, wyrównać, ponakłuwać widelcem i wstawić do lodówki na 30 minut.
Włożyć ciasto do piekarnika nagrzanego na 180 stopni i piec 20 minut.
Wyjąć, ostudzić.
W międzyczasie przygotować krem piernikowy.
Spód wypełnić 3 łyżkami powideł, kolejno posmarować kremem piernikowym i wstawić do lodówki na minimum 2-3 godziny do stężenia kremu.
Opcjonalnie udekorować gwiazdkami oraz świeżą żurawiną.
Krem piernikowy:

Czekoladę roztopić razem z kremówką, ostudzić.
Miękkie masło zmiksować, miksując wlewać roztopioną czekoladę i wsypać przyprawę do piernika oraz kakao.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation