Moda damska

moda

Fasolka szparagowa w puchatym cieście serowym

200-220g fasolki szparagowej

Ciasto:
1 jajko
3/4 szklanki mąki
1/2 szklanki mleka (może być 1:1 z wodą)
2-3 łyżki startego parmezanu
1/3 łyżeczki sody oczyszczonej
1/2 łyżki octu spirytusowego
sól do smaku (około 1/3 łyżeczki)
Dodatkowo:
osolona woda do ugotowania fasolki
mąka pszenna
olej do głębokiego smażenia

Sposób przygotowania:

Fasolkę ugotować (nie rozgotować!) w osolonej wodzie, a następnie odcedzić i lekko osuszyć.
(Przed gotowaniem należy ją umyć i poodcinać końcówki.)
Jajko zmiksować z mlekiem i mąką.
Dodać sól i starty parmezan.
W dużej łyżce rozmieszać (nad miską z ciastem) sodę z octem.
Mieszaninę (będzie mocno się pienić) natychmiast dodać do ciasta i wymieszać.
Każdą fasolkę dokładnie obtoczyć w mące i kolejno zanurzyć w cieście.
Smażyć z wszystkich stron na złoty kolor. Odsączyć na ręczniku papierowym i natychmiast podawać.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation