Musisz być zalogowany, by wykonać tę akcję
Musisz być zalogowany, by wykonać tę akcję
Musisz być zalogowany, by wykonać tę akcję
Musisz być zalogowany, by wykonać tę akcję

Kuchnia

NA SŁoDKO

Ciasto cappuccino
Przepis
Składniki biszkopt :

• 10 jajek

• ¾ szklanki cukru

• 10 łyżek mąki pszennej

• 2 łyżeczki proszku do pieczenia

Składniki krem :

• 2 szklanki mleka w proszku

• 1 kostka masła

• 200 ml waniliowego serka homogenizowanego

• ¾ szklanki cukru pudru

Pozostałe składniki :

• opakowanie biszkoptów

• 2 łyżki cappuccino

• ¼ szklanki whisky

• 1 tabliczka gorzkiej czekolady

Sposób przygotowania :

Białka ubijamy na sztywną pianę, dodajemy cukier, a następnie żółtka ciągle ubijając. Na koniec dodajemy mąkę pszenną wymieszaną z proszkiem do pieczenia i delikatnie mieszamy. Przelewamy do blaszki wyłożonej papierem, pieczemy ok 45 minut w temperaturze 180 stopni. Odstawiamy biszkopt do wystygnięcia i robimy krem. Ucieramy masło, gdy będzie miało puszystą konsystencję dodajemy po łyżce mleka w proszku wymieszanego z cukrem pudrem oraz serka, nie przerywając ucierania. Czynność powtarzamy do wykorzystania wszystkich składników i powstania aksamitnego kremu. Ciasto kroimy na dwie części, nasączamy ponczem przygotowanym z zaparzonym w szklance gorącej wody cappuccino z dodatkiem alkoholu. Przekładamy powstałym kremem, zostawiając ok ¼ całości. Przykrywamy drugą połową ciasta i smarujemy pozostałą częścią kremu na wierzchu. Układamy na nim nasączone w ponczu biszkopty i polewamy roztopioną w kąpieli wodnej czekoladą.

Smacznego :)
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation