Musisz być zalogowany, by wykonać tę akcję
Musisz być zalogowany, by wykonać tę akcję
Musisz być zalogowany, by wykonać tę akcję
Musisz być zalogowany, by wykonać tę akcję
Musisz być zalogowany, by wykonać tę akcję
Musisz być zalogowany, by wykonać tę akcję
Musisz być zalogowany, by wykonać tę akcję
Musisz być zalogowany, by wykonać tę akcję
Musisz być zalogowany, by wykonać tę akcję
Musisz być zalogowany, by wykonać tę akcję
Musisz być zalogowany, by wykonać tę akcję
Musisz być zalogowany, by wykonać tę akcję

Kuchnia

NA SŁoDKO

Drożdżowe ciasto z serem i morelami

Ciasto:
30g świeżych drożdży
3 łyżki cukru
1 jajko
szczypta soli
250ml mleka (letniego)
80g masła (rozpuszczonego)
700g mąki

Obłożenie:
500g twarogu (użyłam śmietankowego sera twarogowego z Mleczarni Piaski)
3 jajka
5 łyżek cukru
2 łyżki mąki ziemniaczanej
1 kg moreli (ważne, aby były dojrzałe i słodkie)



Rozetrzeć drożdże z łyżką cukru, aż staną się płynne. Odstawić na 15 minut. Utrzeć jajko z resztą cukru i solą. Do mąki dodać drożdże, utarte jajko, letnie mleko i rozpuszczone masło. Wyrobić ciasto. Przykryć miskę wilgotną ściereczką i odstawić na 30 minut.

Twaróg utrzeć z jajkami i cukrem. Dodać mąkę ziemniaczaną, zmiksować. Morele umyć, pokroić na połówki, usunąć pestki.

Ciasto przebić (uderzyć w nie pięścią) i wylepić nim formę wyłożoną papierem do pieczenia. Na wierzchu rozsmarować masę serową i ułożyć morele. Piec 40 minut w 200 stopniach.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation