Musisz być zalogowany, by wykonać tę akcję
Musisz być zalogowany, by wykonać tę akcję
Musisz być zalogowany, by wykonać tę akcję

Kuchnia

NA SŁoDKO

Wafelki Knoppers
Przepis
Co trzeba?


Masa mleczna:

1/4 szklanki mleka
175 g miękkiego masła
1 (szklanka 200ml kopiasta) szklanka mleka w proszku
1 łyżeczka aromatu waniliowego

Masa czekoladowo-orzechowa:

100 g masła
160 g nutelli
1 łyżka prawdziwego kakao
150 g orzechów laskowych

ponadto:
3 suche wafle, najlepiej kwadratowe
100 g gorzkiej czekolady


Co i jak?



Masa mleczna:

Mleko wlać do małego garnuszka i zagotować. Następnie ostudzić.
Masło zmiksować mikserem na białą, puszystą masę. Ucierając dodawać, stopniowo po łyżce ostudzone mleko. Miksować tak długo, aż masa będzie gładka. Następnie dodać mleko w proszku i zmiksować. Na koniec aromat waniliowy.

Masa czekoladowo-orzechowa

Orzechy uprażyć na suchej patelni, na małym ogniu (od czasu do czasu potrząsnąć patelnią, żeby nie przypalić orzechów) i zetrzeć z nich skórkę. Uprażone orzechy posiekać na kawałeczki.
Masło zmiksować, dodać do niego nutellę, kakao i dalej miksować. Następnie dodać posiekane orzechy i dokładnie wymieszać.

Jak składać?

Pierwszy wafel, posmarować masą czekoladową i przykryć drugim waflem. Następnie posmarować mleczną masą i ponownie przykryć waflem. Obciążyć drugą deską i wstawić, na lekkie stężenie kremów do lodówki, na około 2 godziny. Po stężeniu i sklejeniu się wafli, posmarować je roztopioną czekoladą (czekolady roztopić w kąpieli wodnej) od strony kremu mlecznego. Odstawić do lodówki by czekolada stężała. Po stężeniu czekolady pokroić w kwadraty.

Smacznego!
@Justyna
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation