Kuchnia

Przekąski

Torcik makowy z żurawiną

SKŁADNIKI
składniki na ciasto makowe do tortu
200 g suchego maku
270 g jogurtu naturalnego
275 g mąki pszennej (- niepełne 2 szklanki)
100 g cukru
3 jajka ((użyłam rozmiar L))
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżeczka sody
200 g żurawiny (świeżej lub mrożonej (nie trzeba jej rozmrażać))
składniki na krem z białej czekolady do przełożenia tortu
300 g białej czekolady
100 ml śmietany kremówki
500 g serka mascarpone
skórka starta z jednej pomarańczy
około 6 łyżek wody pomarańczowej (- lub do smaku – można zastąpić sokiem pomarańczowym)
składniki na ganache z białej czekolady do obłożenia tortu
300 g białej czekolady
100 ml śmietany kremówki
INSTRUKCJA

Jak zrobić ciasto makowe do tortu
Jajka zmiksuj z cukrem na puszystą masę.
3 jajka,100 g cukru
Mąkę zmieszaj z makiem, proszkiem do pieczenia i sodą.
200 g suchego maku,275 g mąki pszennej,2 łyżeczki proszku do pieczenia,1 łyżeczka sody
Dodaj mąkę do jajek na zmianę z jogurtem – krótko wymieszaj.
270 g jogurtu naturalnego
Dodaj żurawiny i wymieszaj.
200 g żurawiny
Przelej ciasto do dwóch foremek o średnicy 16 cm – piecz w 180 stopniach (tryb góra/dół) przez około 25 minut.
Po upieczeniu ostudź, a następnie przekrój na blaty (trzy lub cztery).
Jak zrobić krem czekoladowy z białą czekoladą do przełożenia tortu
Śmietankę kremówkę podgrzej w rondelku, dodaj połamaną czekoladę i mieszaj aż się dokładnie rozpuści.
100 ml śmietany kremówki,300 g białej czekolady
Serek mascarpone zmiksuj krótko ze skórką pomarańczową oraz wodą pomarańczową, dodaj przestudzoną czekoladę i zmiksuj.
500 g serka mascarpone,skórka starta z jednej pomarańczy,około 6 łyżek wody pomarańczowej
Ułóż na talerzu spód ciasta, zapnij na nim obręcz tortownicy.
Wyłóż część kremu na blat, przykryj drugim blatem i powtórz czynność, jeśli masz cztery blaty, to powtórz czynność :)
Schowaj ciasto do lodówki do schłodzenia.
Jak zrobić ganache z białej czekolady do obłożenia tortu
Śmietankę kremówkę podgrzej w rondelku, dodaj połamaną czekoladę i mieszaj aż się rozpuści.
100 ml śmietany kremówki,300 g białej czekolady
Ostudź masę – zamieszaj ją od czasu do czasu.
Tort makowy wykończenie:
Zdejmij z tortu obręcz, szpatułką nałóż ganache na boki i wierzch tortu, wyrównaj (możesz szpatułkę ogrzać gorącą wodą, to będzie łatwiej wygładzić tort).
Udekoruj wg uznania – ja udekorowałam mój torcik choinkami wyciętymi z masy cukrowej, przyklejonymi do patyków do szaszłyków
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation