Kuchnia

Przepisy na ciasta i nie tylko

Makowiec japoński

WYPOSAŻENIE
Przepis na formę o wielkości około 22/22 cm.
SKŁADNIKI
składniki na makowiec japoński
1 puszka masy makowej (tak około 850 g)
5 białek (z jajek rozmiar L )
5 żółtek
100 g kaszy manny (- pół szklanki)
4-5 jabłek (średnich, w sumie około 600 g)
sok z cytryny (u mnie z połowy)
100 g czekolady (gorzkiej)
100 ml śmietany kremówki (jeśli używasz do polewy mleczną czekoladę, to daj mniej śmietany kremówki – tak 50-75 ml)
INSTRUKCJA

Jak zrobić makowiec japoński z jabłkami
Jabłka obierz ze skórki i zetrzyj na grubych oczkach tartki, zmieszaj z sokiem z cytryny oraz kaszą manną.
4-5 jabłek
Żółtka zmiksuj mikserem aż zrobią się jasne i puszyste, dodaj je do masy makowej i wymieszaj łyżką.
1 puszka masy makowej,5 żółtek
Dodaj do masy jabłka i dokładnie wymieszaj.
Białka ubij ze szczyptą soli aż będą bardzo gęste.
5 białek
Dodaj je w dwóch porcjach do masy makowej i delikatnie wymieszaj.
Formę do pieczenia o wielkości około 22/22 cm wyłóż papierem do pieczenia.
Przełóż ciasto i piecz w 180 stopniach (tryb góra/dół) przez około 40-50 minut.
Po upieczeniu ciasto ostudź.
W rondelku podgrzej śmietanę, dodaj połamaną czekoladę i mieszaj aż się rozpuści. Ostudź.
100 g czekolady,100 ml śmietany kremówki
Polej czekoladą makowca.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation