Kuchnia

Rozkosze podniebienia

Kulebiak z kapustą

Składniki:

KULEBIAK:

Ciasto:

450 g mąki pszennej
50 g świeżych drożdży
1 łyżka cukru
150 ml mleka
1 łyżeczka soli
2 żółtka
80 g masła
Farsz:

400 g kiszonej kapusty
150 g suszonych grzybów np. podgrzybków
100 g pieczarek
1 łyżka majeranku
3 łyżki oleju
1 cebula
2 ząbki czosnku
natka pietruszki
szczypta soli i pieprzu (do smaku)
Dodatkowo:

1 roztrzepane jajko
opcjonalnie kruche gwiazdki na wierzch: 100 g mąki, 1 żółtko, 50 g masła, szczypta soli i pieprzu
BARSZCZ CZERWONY:

4 l wody
250 ml zakwasu buraczanego (np. domowego lub ze sklepu)
4 buraki
2 marchewki
1 pietruszka
4 liście laurowe
4 ziarna ziela angielskiego
4 ząbki czosnku
1 łyżka suszonego majeranku
2 łyżki soku z cytryny lub kwasek cytrynowy
natka pietruszki
sól
pieprz
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation