Kuchnia

MNIAM MNIAM

Ciasto z musem czekoladowym i profiterolkami z kremem
Ciasto parzone na profiterolki:

pół szklanki wody (125 ml)
40 g masła
pół szklanki mąki pszennej
2 jajka
1/5 łyżeczki soli

W rondelku zagotować wodę z masłem i solą. Na gotującą się wodę wsypać mąkę i cały czas mieszać/ucierać ciasto drewnianą łyżką, nie ściągając z palnika, przez około 2 - 3 minuty. Ciasto jest gotowe, gdy ma szklisty wygląd i odchodzi od ścianek garnka. Zdjąć z palnika, pozostawić do przestudzenia. Po tym czasie zmiksować/utrzeć z jajkami do połączenia i uzyskania gładkiego, jednolitego ciasta: jajka dodajemy po jednym, stopniowo, za każdym razem miksując do połączenia (to ważne) .

Ciasto parzone przełożyć do rękawa cukierniczego zakończonego małą okrągłą tylką. Wyciskać na blachę (wyłożoną uprzednio papierem do pieczenia) okrągłe profiterolki, pojedynczą warstwą, trzymając rękaw z tylką prostopadle nad blachą.

Piec w temperaturze 200ºC przez około 25 minut. Gotowe profiterolki powinny być chrupiące z wierzchu i po bokach. Wyjąć, wystudzić na kratce.

Krem do profiterolków:

125 g serka mascarpone, schłodzonego
200 ml śmietany kremówki 30% lub 36%, schłodzonej
1 łyżka likieru amaretto lub kilka kropel ekstraktu migdałowego
1 łyżka cukru pudru

Wszystkie składniki umieścić w misie miksera i ubić do powstania gęstego kremu.

Krem przełożyć do rękawa cukierniczego zakończonego tylką do nadziewania i robiąc małe dziurki w profiterolkach, nadziać ciasteczka. Przechowywać w lodówce do momentu układania w musie.

Składniki na ciasto czekoladowe:

115 g mąki pszennej
130 g drobnego cukru do wypieków
40 g kakao
3/4 łyżeczki proszku do pieczenia
pół łyżeczki sody oczyszczonej
1 duże jajko
125 ml mleka
60 ml oleju rzepakowego lub słonecznikowego
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
125 ml wrzącej wody

Wszystkie składniki, poza wodą, powinny być w temperaturze pokojowej. Do przygotowania ciasta używamy wyłącznie rózgi kuchennej, nie miksera.

Do naczynia przesiać mąkę pszenną, proszek do pieczenia, sodą oczyszczoną, kakao, odłożyć.

W drugim naczyniu lekko roztrzepać jajko z olejem, ekstraktem z wanilii, mlekiem i cukrem. Do mieszanki dodać przesiane suche składniki i wymieszać rózgą kuchenną tylko do połączenia się składników i pozbycia grudek. Dodać wrzącą wodę i wymieszać.

Ciasto (będzie bardzo płynne!) przelać do formy o średnicy 23 cm wyłożonej papierem do pieczenia, sam spód. Piec w temperaturze 175ºC przez około 25 minut lub do tzw. suchego patyczka. Wyjąć, wystudzić.

Składniki na mus czekoladowy:

125 ml śmietany kremówki 36%
125 g gorzkiej czekolady (70%), posiekanej
2 duże jajka, w temperaturze pokojowej
szczypta soli
1 łyżka likieru amaretto lub 1 łyżeczka ekstraktu migdałowego
20 g cukru pudru

W garnuszku podgrzać śmietanę kremówkę. Zdjąć z palnika, dodać czekoladę, odstawić na 2 minuty. Po tym czasie wymieszać do powstania gładkiego sosu czekoladowego. Lekko przestudzić (sos nie powinien być ciepły, ale w dalszym ciągu powinien być płynny).

Białka oddzielić od żółtek. Żółtka dodać do sosu czekoladowego, wymieszać rózgą kuchenną do połączenia.

W misie miksera ubić białka, na sztywno. Pod koniec ubijania dodawać cukier puder, łyżka po łyżce, cały czas ubijając. Ubite wmieszać do sosu czekoladowego i bardzo delikatnie wymieszać szpatułką do połączenia.

Ponadto:

zamrożone maliny (garść), rozkruszone (nie rozmrażamy ich wcześniej)
wiórki czekoladowe - ulubiona czekolada starta na tarce
cukier puder, do oprószenia

Wykonanie

Z ciasta czekoladowego odciąć niewielką górkę powstałą po upieczeniu (nie będzie potrzebna), wyrównać, z powrotem zapiąć w tortownicy. Na ciasto delikatnie przełożyć 1/3 musu czekoladowego. W nim poukładać profiterolki z kremem, pojedynczą warstwą, następnie wylać resztę musu czekoladowego i delikatnie wyrównać jego powierzchnię. Pozostałe profiterolki poukładać pomiędzy nimi, na górze - mogą wystawać na zewnątrz musu. Schłodzić przez noc w lodówce.

Po schłodzeniu ciasto oddzielić nożem od tortownicy, oprószyć pokruszonymi zamrożonymi malinami, wiórkami czekolady i oprószyć cukrem pudrem. Kroić i podawać. Przechowywać w lodówce
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation