Kuchnia

ciasta

Dakłas

Składniki:

na biszkopt:
4 jajka,
100 g cukru
1 łyżeczkę proszku do pieczenia,
50 g mąki pszennej
45 g kakao,
1 łyżkę mąki ziemniaczanej

na bezę:
4 białka,
200g drobnego cukru,
1 łyżka mąki ziemniaczanej,
60 g prażonych orzechów włoskich

na masę:
700 ml śmietanki kremówki,
500g mascarpone
220 g masy kajmakowej,
150 g orzechów włoskich
150 g daktyli suszonych
2 fixy do śmietany

dodatkowo :
120ml kawy z mlekiem do nasączania

Przygotowanie

Zaczynamy od biszkoptu:
Ubijamy białka ze szczyptą soli, do spienianych białek dodajemy cukier i jeszcze ucieramy ok 2-3 minut. Następnie dodajemy żółtka i miksujemy tylko do połączenia się składników. Do masy przesiewamy obie mąki, kakao i proszek do pieczenia. Mieszamy już nie robotem tylko drewnianą łyżką lub trzepaczką. Masę wykładamy na blaszkę o wymiarach 25x35 cm wyłożonej na spodzie papierem do pieczenia, boków niczym nie smarujemy. wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 170 stopni i pieczemy ok 20 minut. Po tym czasie ciasto wyjmujemy a temperaturę w piekarniku zmniejszamy do 140 stopni.

teraz czas na bezę:
Wszystkie orzechy prażymy na suchej patelni i drobno siekamy.
Biszkopt jak lekko przestygnie to delikatnie odkrajamy go od brzegów i wyjmujemy z blaszki. Blaszkę myjemy i wykładamy ponownie na spodzie papierem do pieczenia.
Do misy robota dajemy białka, dodajemy szczyptę soli i ubijamy ,jak się mocno spienią to dodajemy cukier i ucieramy aż się rozpuści a masa zrobi się lśniąca.
wtedy do białek dodajemy uprażone orzechy (60 g) i łyżkę mąki ziemniaczanej, miksujemy tylko do połączenia się składników. Masę wykładamy na blaszkę i rozsmarowujemy. Wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 140 stopni i pieczemy 30 minut, po tym czasie zmniejszamy temperaturę do 100 stopni i jeszcze suszymy naszą bezę kolejne 30 minut. To tym czasie uchylamy drzwiczki i studzimy tak jeszcze w wyłączonym piekarniku ok 15-20 minut i wyjmujemy. studzimy.

Teraz czas na masę:
Do misy robota wlewamy śmietankę kremówkę, dobrze schłodzoną, dodajemy również mascarpone, Zaczynamy ucierać, najpierw na wolnych obrotach, po chwili nakrywamy i zwiększamy obroty na największe i ucieramy aż śmietana zgęstnieje. Wtedy do masy dodajemy masę kajmakową i miksujemy jeszcze aż się połączą. Dodajemy następnie posiekane prażone orzechy i drobno pokrojone daktyle. Mieszamy jeszcze do połączenia i na końcu dosypujemy śmietan fixy. mieszamy dokładnie i gotowe.

Składamy ciasto:
Z biszkoptu zdejmujemy papier i wkładamy go ponownie do blaszki, nasączamy gorzką kawą z mlekiem. Na biszkopt wykładamy masę i rozsmarowujemy dokładnie. Bezę delikatnie odkrajamy nożem od papieru i zsuwamy na wierzch ciasta. Całość wkładamy do lodówki na kilka godzin.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation