Kuchnia

Jesienne ciasta

muffinki dyniowe z czekoladą

Składniki
składniki na muffinki dyniowe
225 g mąki pszennej (- 1,5 szklanki)
2 łyżeczki cynamonu
0,5 łyżeczki gałki muszkatołowej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
150 g cukru (- 3/4 szklanki)
120 ml oleju (- pół szklanki)
2 jajka (rozmiar L)
250 g puree z dyni (gęstego – 1 szklanka)
50 g czekolady (posiekanej – może być mleczna lub gorzka)
Instrukcja

Jak zrobić muffinki dyniowe
W jednej misce zmieszaj suche składniki – mąkę, przyprawy, proszek do pieczenia i cukier.
225 g mąki pszennej,2 łyżeczki cynamonu,0,5 łyżeczki gałki muszkatołowej,2 łyżeczki proszku do pieczenia,150 g cukru
W drugiej misce zmieszaj razem puree z dyni, olej i jajka.
120 ml oleju,2 jajka,250 g puree z dyni
Wlej mokre składniki do suchych i wymieszaj.
Dodaj posiekaną czekoladę – zamieszaj.
50 g czekolady
Przełóż ciasto do papilotek do babeczek – nakładaj do 2/3 wysokości – u mnie wyszło 18 babeczek.
Piecz w 200 stopniach (tryb góra/dół) przez około 20 minut – do suchego patyczka.
Po upieczeniu ostudź.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation