Kuchnia

Książka kucharska

MIODOWO-KAKAOWE CIASTO Z KREMEM.

Ciasto kakaowe


Temperatura pieczenia ciasta kakaowego: 180ºC
Czas pieczenia: 15-20 min.

2,5 szklanki mąki pszennej
3/4 szklanki cukru pudru
150 g margaryny lub masła
1 jajko
2 łyżki miodu
1 łyżka kakao
1 łyżeczka sody oczyszczonej

Przygotowanie

Mąkę przesiać, wymieszać z cukrem, kakao i sodą. Margarynę roztopić z miodem i ostudzić. Białko oddzielić od żółtka, ubić na sztywno, na koniec ubijania dodać żółtko i dalej ubijać. Do mąki wlać margarynę i ubite jajko. Zagnieść ciasto i podzielić na 2 części.
Ciasto wyłożyć na blaszkę o wym. 20 x 35 wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w temperaturze 180ºC przez 15-20 minut. Drugi placek upiec w ten sam sposób, ostudzić.


Jasne ciasto biszkoptowe

Temperatura pieczenia jasnego biszkoptu: 160-170ºC
Czas pieczenia: ok. 30 min.

1 szklanka mąki pszennej
pół szklanki cukru
4 jajka
pół łyżeczki proszku do pieczenia

Przygotowanie

Oddzielić białka od żółtek. Białka ubić z cukrem na sztywną pianę. Dodawać po 1 żółtku i dalej ubijać. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, wsypać do masy jajecznej i delikatnie wymieszać.
Ciasto wlać do wyłożonej papierem blachy o wymiarach 20 x 35 cm i piec w temperaturze 160 - 170ºC przez około 30 minut. Ostudzić.

Krem budyniowy

500 ml mleka
250 g masła lub margaryny, miękkiej
3/4 szklanki cukru
2 łyżki mąki ziemniaczanej
2 łyżki mąki pszennej
cukier waniliowy (16 g)

Przygotowanie


Z mąki ziemniaczanej, pszennej, mleka i cukrów ugotować budyń (czyli: pół szklanki mleka odlać, wymieszać z mąką; pozostałe mleko zagotować z cukrami, wlewać powoli mleko z mąką i cały czas mieszać do zgęstnienia). Budyń ostudzić. Masło lub margarynę utrzeć na puszystą masę. Dodać ostudzony budyń (może być lekko ciepły), zmiksować na gładką masę.

Polewa czekoladowa

3 czubate łyżki cukru pudru
3 łyżki gorącej wody
2 łyżki kakao
2 łyżki masła


Przygotowanie

W małym rondelku wymieszać cukier puder, kakao i wodę. Chwilę podgrzać, cały czas mieszać aż do połączenia składników. Zdjąć z ognia. Dodać masło. Mieszać do uzyskania jednolitej konsystencji. Jeszcze ciepłą polewą polać ciasto.

Złożenie

ciasto kakaowe (I placek)
krem budyniowy
jasne ciasto biszkoptowe
krem budyniowy
ciasto kakaowe (II placek)
polewa czekoladowa


Ciasto przechowywać w lodówce. Podawać następnego dnia (na drugi i trzeci dzień ciasto też jest bardzo dobre).
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation