Kuchnia

Przekąski

Pieczony ser kozi z suszonymi pomidorami

Potrzebujemy:
-1 opakowanie rukoli
-1 ser kozi (rolada)
-4 płaty ciasta won-tong lub filo (możemy dostać np. w kuchniach świata)
-olej do głębokiego smażenia
-ok.100g suszonych pomidorów
-oliwa z oliwek (ok.60ml)
-1 chilli- czuszka
-sól
-1 ząbek czosnku

Siekamy czuszkę. Suszone pomidory kroimy w drobną kostkę.
Oliwę łączymy z 1/4 pokrojonych pomidorów i połową posiekanej czuszki. Do sosu wyciskamy czosnek i solimy. Odkładamy w zimne miejsce.

Pozostałe pomidory z czuszką łączymy ze sobą do osobnej miseczki.
Płaty ciasta smażymy w głębokim oleju na rumiany kolor. Roladę kroimy w plastry (ok.7mm) i pieczemy (na pergaminie) w temp.230C ok.5-10min, do momentu zarumienienia się sera.
Na talerzu układamy garść rukoli, następnie płat ciasta, ser (1 lub 2 plastry), łyżkę pomidorków z miseczki, a całość przykrywamy drugim płatem ciasta. Całość polewamy odrobiną oliwnego sosu.
W takiej kolejności przygotowujemy każdą porcję.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation