Musisz być zalogowany, by wykonać tę akcję
Musisz być zalogowany, by wykonać tę akcję
Musisz być zalogowany, by wykonać tę akcję
Musisz być zalogowany, by wykonać tę akcję
Musisz być zalogowany, by wykonać tę akcję

Kuchnia

Zapiekanki

ZAPIEKANKA ZIEMNIACZANO - SEROWA Z POMIDORAMI
Składniki:
800g ziemniaków
ok. 600g małych pomidorów
po 200g startych serów mozzarella i ementalera
3 jajka
250 ml gęstej śmietany
sól, pieprz, papryka mielona łagodna lub ostra
½ pęczka szczypiorku
tłuszcz do formy

Wykonanie:
Ziemniaki obieramy, myjemy, kroimy w plasterki, gotujemy 5 - 6 minut w osolonej wodzie i odcedzamy. Pomidory myjemy, ostrym nożem wycinamy trzpienie, miąższ kroimy w plasterki. Formę do zapiekanek smarujemy tłuszczem. Układamy plasterki ziemniaków, posypujemy do smaku solą , pieprzem i paryką. Następnie układamy na ziemniakach plasterki pomidorów i znowu posypujemy w/w przyprawami. Dajemy startą mozzarellę i starty ementaler. Jajka roztrzepujemy ze śmietaną, przyprawami i polewamy ułożone w formie składniki. Zapiekamy ok. 15 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 220°C. Szczypiorek myjemy, osuszamy, drobno kroimy i tuż przed podaniem posypujemy nim potrawę.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation