Kuchnia

Ciasta - serniki bez pieczenia

Owocowy serniczek

Składniki (na ok. 8 porcji):

500g chudego zmielonego twarogu lub serka homogenizowanego
1 owocowa galaretka (np. truskawkowa, wiśniowa, malonowa)
1 i 1/2 szklanki wrzątki
1-2 garści owoców sezonowych (truskawki, maliny, jagody, wiśnie)




Twaróg lub serek przekładamy do odpowiednio dużej szklanej miski lub małej tortownicy wyłożonej folią (byle nie aluminiową, bo będzie się przyklejać).
Galaretkę rozpuszczamy we wrzątku i po przestygnięciu mieszamy dokładnie z twarogiem lub serkiem. Przykrywamy z wierzchu i wstawiamy do lodówki na ok. 30 min.
Po tym czasie nasz serniczek nie powinien jeszcze do końca stężeć, dodajemy więc wybrane owoce (mogą być dowolnie pokrojone) aby lekko się w naszym serniku zatopiły, ponownie przykrywamy i zostawiamy do całkowitego stężenia.

Wartość kaloryczna: ok. 95 kcal (w przykładowej wersji przy użyciu 200g truskawek)
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation