Kuchnia

Bez mąki

Pudding waniliowy z tapioki

Składniki na 5 porcji:

2,5 szklanki pełnego mleka
1 szklanka wody
0,5 szklanki tapioki w granulkach
0,5 szklanki cukru
1 laska wanilii
0,5 szklanki śmietanki
2 żółtka
1/4 łyżeczki soli
ponadto:

banan (bądź inne owoce)
polewa czekoladowa
kilka kropel soku z cytryny

Wykonanie:

Tapiokę zalać zimną wodą, odstawić na pół godziny. Po tym czasie odcedzić, wodę wylać.

Mleko, sól, cukier i żółtka wymieszać trzepaczką w garnku. Laskę wanilii przeciąć wzdłuż, wyskrobać ziarenka, dodać wraz z laską do mleka. Postawić na palniku i zagotować, ciągle mieszając. Dodać tapiokę, wymieszać. Gotować na małym ogniu około 20-30 minut. Tapioka w tym czasie zwiększy objętość. Pod koniec gotowania wlać śmietankę, jeszcze chwilę pogotować.

Pudding przełożyć do szklanek lub pucharków. Ułożyć na górze banany, skropić sokiem z cytryny, polać polewą. Podawać. Smaczny zarówno na ciepło jak i na zimno.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation