Kuchnia

Przepisy na ciasta i nie tylko

Hiszpański flan

Składniki
ilość porcji: 8
200 g (1 szkl.) cukru
3 jajka
1 puszka (400 ml) słodzonego mleka skondensowanego
1 puszka (400 ml) niesłodzonego mleka skondensowanego
1 łyżka aromatu waniliowego

Nagrzać piekarnik do temperatury 175°C. 2.W średnim rondelku, na średnim ogniu, stopić cukier aż będzie płynny i złocisty. Ostrożnie wlać gorący syrop do okrągłego naczynia żaroodpornego o średnicy 23 cm, obracając naczyniem, aby równomiernie rozłożył się na jego dnie i bokach. Odstawić. 3.W dużej misce zmiksować jaja. Dodać słodzone i niesłodzone mleko skondensowane i wanilię i zmiksować na gładko. Wlać mieszaninę z jajami do naczynia żaroodpornego. Przykryć folią aluminiową. 4.Piec w nagrzanym piekarniku przez 60 minut. Pozostawić do całkowitego ostygnięcia. 5.Przed podaniem delikatnie odwrócić na dużym talerzu z brzegami, gdy flan będzie zupełnie ostudzony.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation