Kuchnia

Naleśniki

Naleśniki Suzette

Składniki:
ciasto
- 200 g mąki
- 500 ml mleka
- 2 łyżki stopionego masła
- sól
- 2 łyżki masła do smażenia
sos
- 100 g masła
- 15 kostek cukru
- 3 sparzone wrzątkiem pomarańcze
- 3 łyżki likieru Cointreau
- 3 łyżki koniaku
- 3 łyżki wody

Sposób przygotowania:
Mąkę i sól przesiać do miski. Wbić jaja i stopniowo dolewając mleko, wyrabiać na jednolitą masę. Odstawić na godzinę. Potem wlać stopione masło i starannie wymieszać.

Na niewielkiej ilości masła usmażyć 18 cienkich naleśników.

Kostki cukru mocno otrzeć o skórkę pomarańczy. Z owoców wycisnąć sok. Cukier przełożyć na rozgrzaną patelnię, zalać wodą i lekko zbrązowić. Dodać masło, wlać sok pomarańczowy i likier, wymieszać.
Naleśniki zdejmować z talerza przy pomocy łyżki i widelca, układać je na patelni z gorącym sosem i składać na czworo. Polać koniakiem, zapalić i podawać płonące, prosto z patelni.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation