Kuchnia

Naleśniki

Pieczone paszteciki z kapustą, grzybami i przepiórczym jajkiem
wychodzą 4 sztuki (8 porcji, jako dodatek do barszczu)

kruche ciasto śmietanowe - 1/2 porcji
4 cienkie naleśniki
8 jajek przepiórczych, ugotowanych na twardo i obranych
rozkłócone jajko, do smarowania pasztecików

farsz kapuściano-grzybowy:

1 łyżka oleju
1/2 cebuli, pokrojonej w drobną kostkę
1 ząbek czosnku, drobno posiekany
10 g suszonych grzybów, namoczonych i pokrojonych w cienkie paseczki (zachowaj wodę z moczenia!)
350 g kiszonej kapusty, odciśniętej i drobno pokrojonej
1 liść laurowy
2 ziarenka ziela angielskiego
1/2 łyżeczki majeranku
sól i pieprz, do smaku

Wszystkie półprodukty do pasztecików: kruche ciasto, naleśniki oraz farsz, można przygotowac 1-2 dni wcześniej i trzymać w lodówce.

Ciasto - przygotuj wg przepisu na kruche śmietanowe ciasto Maggie Beer.

Naleśniki - usmaż jak najcieńsze wg ulubionego przepisu lub wykorzystaj mój.

Farsz:

Na patelni rozgrzej olej lub masło i zeszklij na nim cebulę. Dodaj czosnek, smaż na małym ogniu, przez 1 minutę, aż czosnek zacznie mocno pachnieć. Dodaj pokrojone grzyby i duś razem z cebulą i czosnkiem przez 3-4 minuty. Dodaj kapustę, razem z wodą, w której moczyły się grzyby (wodę najpierw przecedź przez gęste sitko), liść laurowy, ziele angielskie i majeranek. Duś pod przykryciem, dopóki kapusta nie zmięknie, około 1 godzinę. Od czasu do czasu zamieszaj i sprawdzaj, czy nie trzeba dolać wody. Gdy kapusta będzie miękka, odkryj patelnię, odparuj resztki płynu, jeśli to konieczne. Jeśli trzeba, dosól do smaku i dopraw pieprzem. Farsz przestudź.

Paszteciki:

Schłodzone kruche ciasto podziel na 4 części. Po kolei wałkuj każdą cienko - powinna wyjść nieco większa niż naleśnik. Rozwałkowane ciasto przykryj naleśnikiem. Kilka centymetrów od brzegów naleśnika wyłóż pasek z kapuścianego farszu, a na farsz, jedno za drugim, 2 jajka przepiórcze, przekrojone na pół. Przykryj je drugą porcją farszu (dla ułatwienia, podziel sobie farsz na 8 części, po 2 na każdy pasztecik). Zwiń w rulon (nie w roladę), sklej końcówki ciasta i połóż na blasze przykrytej papierem do pieczenia, uważając, by brzeg ciasta znalazł się na spodzie. Ponakłuwaj wierzch w kilku miejscach widelcem i posmaruj rozkłóconym jajkiem.

Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180˚C. Piecz 20-30 minut, aż paszteciki się zrumienią.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation