Kuchnia

Babeczkowo

Kuchenne Fantazje: Bardzo czekoladowe muffiny.

Składniki (na 12 muffinów):
2 filiżanki mąki pszennej
2/3 filiżanki kakao
2 jajka
1 i 1/3 filiżanki mleka
2/3 filiżanki cukru
2 tabliczki mlecznej czekolady
2 łyżeczki proszku do pieczenia
3/4 łyżeczki sody oczyszczonej*
1/3 szklanki tłuszczu roślinnego (np olej)
1 łyżeczka cukru waniliowego
1/2 łyżeczki soli

* nie przesadźcie z sodą, jej smak będzie wyczuwalny




Przygotowanie:
Piekarnik nastawiamy na 180-190*. Formę do muffinów wypełnij papilotkami. Czekoladę pokrój na mniejsze kawałki. W jednej dużej misce wymieszaj wszystkie suche składniki z wyjątkiem cukru. W drugiej utrzyj jajka z cukrem, a następnie dodaj mleko. Połącz zawartośc obu misek i dodaj tłuszcz. Mieszaj przez chwilę, aby powstało jednolite ciasto, ale nie za długo (ciasto jest gęste i dość ziarniste). Wypełnij papilotki gęstym ciastem i piecz w piekarniku ok 20min. Gotowe muffinki możesz obsypać cukrem pudrem (opcjonalnie).
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation