Kuchnia

pizza, tortilla, tarta

Frittata z cukinią » Kaszamanna Studio

Składniki:
2 średniej wielkości cukinie
3 jajka
2 ząbki czosnku
5 łyżki mąki
1 kulka mozzarelli
1 łyżeczka ziół prowansalskich
sól, pieprz
odrobina tłuszczu do wysmarowania naczynia (u mnie oliwa)
Przygotowanie:
Cukinie ścieramy ze skórką na tarce o dużych oczkach i zasypujemy solą. Zostawiamy na parę minut, żeby puściła sok. Odsączamy i mieszamy z jajkami, startą mozzarellą i mąką. Doprawiamy wyciśniętym czosnkiem, ziołami i pieprzem. Sprawdzamy czy jest dość słone. W razie potrzeby dosalamy. Masa powinna być dość gęsta, ale lejąca. Masę przekładamy do wysmarowanego tłuszczem naczynia i wkładamy do rozgrzanego do 180 stopni piekarnika na około pół godziny. Można podawać na ciepło i na zimno.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation