Inne

Zdrowie na talerzu

Banan.
Bez ograniczeń, to można mieć "banana na gębie".
Dla zdrowotności, to jednak wszystko z umiarem.
Za co cenimy ten owoc? Banany są dość kaloryczne, prawie 100kcal na 100g, ale i bardzo odżywcze. Fajne na drugie śniadanie. Zawierają witaminy (np. C, A, B, E) i składniki mineralne, takie jak: potas, magnez, cynk, żelazo. Mają sporo błonnika.
Banany, by miały niższy Indeks Glikemiczny (IG), co ważne dla osób z cukrzycą t.2 lepiej jeść jak najmniej dojrzałe. Te dojrzałe zawierają znacznie więcej prostych
węglowodanów i niestety podnoszą poziom cukru we krwi.
Skórką z banana można łagodzić ukąszenia komara. Uwaga: banany można pokroić w plasterki i zamrozić lub ususzyć.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation