Kuchnia

Kanapki PRO!

Tosty z szynką, serem i beszamelem

z musztardą, kaparami i bazylią
Składniki, 4 podwójne kanapki:

• 8 kromek pieczywa tostowego
• masło, szynka, ser, musztarda, bazylia, kapary, świeżo zmielony czarny pieprz

Sos beszamelowy z serem:

• 20 g masła (1 pełna łyżka)
• 10 g (1 łyżka) mąki pszennej
• 250 ml mleka
• odrobina tartej gałki muszkatołowej
• 2 - 3 łyżki tartego parmezanu lub innego sera dobrej jakości

Można przygotować sos bez dodatku sera, należy wówczas dać trochę więcej mąki.




Przygotowanie:

Sos beszamelowy z serem: Na patelni roztopić masło, po 1 minucie smażenia dodać mąkę i mieszając smażyć przez około 2 minuty, następnie stopniowo wlewać mleko, mieszając smażyć na małym ogniu przez około 3 - 4 minuty, aż sos zgęstnieje. Dodać gałkę i tarty ser. Wymieszać i odstawić z ognia gdy ser się roztopi.

Tosty posmarować masłem, połowę posmarować musztardą a drugą połowę sosem beszamelowym (około 1 łyżki). Na musztardę położyć plasterek sera, podwójny plasterek szynki, łyżeczkę odsączonych kaparów i kilka listków bazylii. Posypać świeżo zmielonym czarnym pieprzem. Przykryć tostem posmarowanym beszamelem. Opiec w tosterze lub zgrzewarce.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation