Kuchnia

Kanapki PRO!

SKŁADNIKI NA: SOS POMIDOROWY DO PIZZY

• 800 g świeżych pomidorów obranych ze skórki -> jak obrać pomidory lub 2 puszki, każda po 400 g obranych i pokrojonych lub całych pomidorów w puszcze
• 3 ząbki czosnku
• 3 łyżki oliwy
• sól
• zioła do smaku (tymianem, bazylia, oregano)

PRZYGOTOWANIE: SOS POMIDOROWY DO PIZZY

1. Czosnek obieram i zgniatam.
2. Pomidory obieram ze skórki lub otwieram puszkę.
– w przypadku pomidor z puszki, odlewam wodę (jeśli pomidory są całe) a same pomidory wrzucam na patelnię.
– w przypadku pomidorów świeżych, nad miską zgniatam je w dłoni tak aby wyleciało dużo wody i wrzucam pomidory na patelnię.
3. Smażę pomidory razem z czosnkiem, około 20 minut, tak do czasu, aż staną się dość miękkie, a część wody odparuje. Doprawiam do smaku ziołami
4. Takie pomidory miksuje lub przecieram przez sito aby sos stał się bardziej jednorodny i kremowy. Studzę.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation