Kuchnia

Kanapki PRO!

Ciasto robi się naprawdę szybko, wystarczy ok. 5 minut wyrabiania, można to robić ręką, ale jeśli użyje się miksera planetarnego to się nic nie stanie. Świetnie sprawdza się mąka o typie 500. Oprócz tego potrzebna jest sól, letnia (lecz nie za gorąca) woda oraz odrobina oliwy/oleju. Dodatek tłuszczu sprawi, że ciasto będzie bardziej elastyczne.

Do takiego podstawowego ciasta można też dodać czosnek, posiekane zioła, albo ulubione przyprawy, ale nie jest to koniecznie, w końcu w temacie dodatków można jeszcze poszaleć.

Wyrastanie trwa godzinę, następnie formujemy ciasto na pizzę lub wkładamy je do lodówki, jeśli chcemy wypiekać dopiero za kilka godzin.

Z podanych proporcji można upiec pizzę na grubym cieście i rozprowadzić je np. na blasze, albo uformować okrągłą pizzę na średniej grubości cieście. Istnieje też opcja podzielenia ciasta na 2 części i przygotowanie 2 pizz na cienkim cieście.

W kwestii dodatków pozostawię Wam wolną rękę, należy jednak pamiętać, aby nie przesadzić z ilością składników. Włoska pizza jest raczej minimalistyczna, w osiedlowych polskich pizzeriach zasypuję się ją masą składników. W wersji domowej lubię zrobić małe „czyszczenie lodówki” i poeksperymentować z dodatkami, pamiętam zawsze jednak o tym, aby nie przesadzić.

Sos, który używamy nie musi być pomidorowy, może to być pesto, albo coś w rodzaju beszamelu. Ważne, aby sos był w miarę gęsty, inaczej ciasto po upieczeniu wyjdzie zakalcowate.

Samą pizzę pieczemy przez 15 minut w 220 stopniach, wcześniej można naparować piekarnik (wrzucając na dno piekarnika kostki lodu) lub użyć kamienia do pizzy. Możliwości jest wiele

Czas przygotowania: 1 godz 10 min
Czas pieczenia: 15 min
Calkowity czas: 1 godz 25 min
Porcje: 1

Składniki
300 g mąki pszennej typ 550
7 g suszonych drożdży instant
łyżeczka soli
łyżeczka oliwy
200 ml letniej wody
Instrukcja
Mąkę wsypujemy do misy, dodajemy sól i drożdże. Wlewamy na przemian oliwę oraz letnią wodę i wyrabiamy ciasto ręką lub mikserem przez minimum 5 minut. Poprawnie wyrobione ciasto utworzy elastyczną kulę, zostawiamy je w misie pod przykryciem na godzinę. Po tym czasie ciasto można przełożyć do lodówki i wykorzystać gdy przyjdzie na to odpowiedni moment lub od razu przygotować pizzę.
Wyrośnięte ciasto przekładamy na oprószony mąką blat. Ciasto delikatnie rozciągamy lub wałkujemy na okrągły i cienki placek. Można także podzielić je na 2 części i przygotować 2 mniejsze i bardziej cienkie pizze.
Tak przygotowane ciasto smarujemy ulubionym sosem i wykładamy składnikami. Wkładamy do rozgrzanego piekarnika
Pieczemy przez 15 minut w 220 stopniach. Podajemy od razu.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation