Kuchnia

Kanapki PRO!

Naan - indyjskie placki chlebowe | Ósmy kolor tęczy - Blog kulinarny

Składniki:

(około 8-10 sztuk)

2,5 szklanki mąki pszennej uniwersalnej 650 lub chlebowej 720
1/2 szklanki letniej wody
1/3 szklanki jogurtu naturalnego
1/4 szklanki oleju roślinnego o neutralnym smaku
1 jajko
1/2 łyżeczki soli
1 łyżeczka cukru
7g drożdży instant
Kilka łyżek oliwy do posmarowania placków przed pieczeniem
Przygotowanie krok po kroku:

Drożdże rozpuść w letniej wodzie, dodaj cukier i odstaw na 5-10 minut, aby się aktywowały.
Do dużej miski wsyp mąkę, dodaj pozostałe składniki oraz rozczyn drożdżowy. Uważaj, aby nie posypać bezpośrednio drożdży solą, co stłumi ich aktywność.
Zarób ciasto, a następnie wyrabiaj przez około 10 minut aż będzie gładkie, elastyczne i odchodzące od dłoni.
Przykryj folią lub ściereczką i odstaw na około godzinę, do podwojenia objętości.
Wyrośnięte ciasto przełóż na stolnicę i podziel na około 8 części. Z każdego kawałka uformuj kulki, jak na bułki.
Żeliwną lub inną patelnię o ciężkim, grubym dnie rozgrzej dość mocno.
W międzyczasie rozwałkuj pierwszy placek na grubość około 0,7cm i posmaruj go lekko oliwą.
Połóż na rozgrzanej patelni natłuszczoną powierzchnią i smaż aż zarumieni się od spodu i powstaną charakterystyczna bąble.
Odwróć placek i dosmaż z drugiej strony w ten sam sposób.
W czasie gdy smaży się jeden naan, przygotuj następny.
Upieczone placki odkładaj na ściereczkę do przestygnięcia.
Przechowuj do kilku dni w szczelnie zamkniętym pojemniku, w chłodnym miejscu.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation