Kuchnia

JEDNOGARNKOWE

BUŁKA Z CHLEBEM | Leczo z cukinią

Co potrzeba:

2 większe cukinie,
4 papryki czerwone, duże,
2 kiełbasy Podwawelskie długie,
1 puszka pomidorów krojonych bez skórki,
6 dużych cebul,
Sól,
pieprz,
6 łyżek oleju do smażenia
Wykonanie:

Cukinie myjemy, kroimy na 2-3 kawałki, każdy kawałek kroimy na połówki, a następnie na paski o szerokości 2-3 cm. Wycinamy środki z pestkami i kroimy na mniejsze kawałki, przekładamy do miski i odstawiamy. Do większego garnka z teflonem lub powłoką ceramiczną dajemy olej, dodajemy cebulę obraną z łusek i pokrojoną w ćwierćplasterki, dusimy na mniejszym płomieniu. W międzyczasie kroimy kiełbasę w półplasterki, dodajemy do podduszonej cebuli. Dusimy razem często mieszając do zrumienienia kiełbasy, pod koniec duszenia wsypujemy 1 łyżeczkę soli i 1 łyżeczkę pieprzu. Dodajemy paprykę oczyszczoną z pestek i pokrojoną w krótkie paski, dusimy do chwili zeszklenia się papryki. Dodajemy pomidory z puszki, dokładnie mieszamy. Dodajemy pokrojoną cukinię, mieszamy i dusimy całość na mniejszym płomieniu co jakiś czas mieszając, aż do miękkości cukinii. Trwa to ok. 3-4 godzin. Po tym czasie sprawdzamy smak potrawy, jeśli jest za mało słona dosalamy. Cukinia powinna być chrupiąca, nierozgotowana.

Smacznego :))
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation