Kuchnia

biszkopty i nie tylko

mak, 25 dkg
migdały słodkie ,rodzynki,orzechy,wiórki kokosowe, 10 dkg
Miód, 3/4 szklanki
kieliszek rumu ,
sucharki lub chałka, 1 opak
woda, 3 szklanki
skórka pomarańczowa

3-4 os.
30 min
średnie
przystępne
Przygotowanie

Suchy mak należy zemleć. Roztopić masło, zalać wodą(ok 3 szklanki), podgrzewać prawie do wrzenia, następnie wsypać mak i mieszać cały czas drewnianą łyżką aż do ostygnięcia. W dalszej kolejności dodaje się miód, kieliszek rumu, rodzynki (namoczone ale dobrze odciśnięte), orzechy i migdały posiekane(uprzednio sparzone i obrane ze skórek), pomarańcze lub pokrojoną skórkę pomarańczową, dalej podtrzymuje się danie na małym ogniu mieszając.Makówki można zamiast wody zalać mlekiem i zamiast miodu dodać cukier-ja wolę na wodzie ,nie kwaśnieją szybko. Do salaterek układa się warstwami -chałkę (lub sucharki) porcja gorącego maku .Powinno zakończyć się warstwą maku i górę posypujemy kokosem. Makówki przyrządza się dzień przed Wigilią i przechowuje w zimnym pomieszczeniu lub w lodówce.
Twoje notatki do przepisu
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation