Kuchnia

Przepisy

Piernik na Guinnessie wg Nigelli Lawson

piernik:

150 g masła
300 g golden syrup (zastąpiłam sztucznym miodem)
200 g cukru trzcinowego
250 ml piwa Guinness
2 łyżeczki domowej przyprawy do piernika
300 g mąki pszennej
2 łyżeczki sody oczyszczonej
300 ml kwaśnej śmietany
2 jajka






Rozgrzej piekarnik do 170 stopni. Kwadratową foremkę 23x23 nasmaruj masłem i wyłóż papierem do pieczenia.
Włóż masło,cukier, przyprawę do rondla,wlej do niego miód i guinnessa i roztop wszystko na małym ogniu na jednolitą masę.
Zdejmij rondel z ognia i wmieszaj sodę oraz mąkę. Mieszaj starannie aby pozbyć się wszystkich grudek. Wymieszaj kwaśną śmietanę z jajkami,wlej ją do masy piernikowej i dokładnie wymieszaj. Przelej ciasto do foremki i wstaw do piekarnika. Piecz przez 45 minut, gotowe ciasto jest lśniące,wyrośnięte pośrodku a boki odchodzą od foremki. Przestudzone ciasto mozesz posypać cukrem pudrem lub nie.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation