Kuchnia

Przepisy

Ciasto Marlenka

SKŁADNIKI NA CIASTO MIODOWO:

120 g masła lub margaryny
4 łyżki miodu, naturalnego
3/4 szklanki cukru pudru
1 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
1 łyżka octu spirytusowego
2 jajka
3 – 3 1/2 szklanki mąki tortowej

SKŁADNIKI NA KREM KAJMAKOWY:

700 ml mleka
2 x 40 g budyń waniliowy, proszek
400 g masy kajmakowej
200 g masła, temp. pokojowa

SKŁADNIKI NA POLEWĘ:

100 g gorzkiej czekolady
80 ml śmietanki kremówki 30%

* 1 szklanka o pojemności 250 ml

Formę o wym. 24×24 cm wykładamy papierem do pieczenia. Masło przekładamy do rondelka o grubym dnie i rozpuszczamy. Dodajemy miód oraz przesiany cukier puder. Mieszamy do rozpuszczenia.
Sodę mieszamy z octem i dodajemy do rozpuszczonego masła. Przez chwile ponownie podgrzewamy. Zestawiamy z ognia i zostawiamy do lekkiego przestudzenia. Następnie dodajemy po jednym jajku i mieszamy do połączenia. Wsypujemy stopniowo przesianą mąkę, aż ciasto będzie gęste i elastyczne. Gotowe dzielimy na 6 części. Na lekko podsypanej mąką stolnicy rozwałkowujemy kawałek na kształt formy. Pieczemy w temp. 180 C przez około 5-7 min. Postępujemy tak samo z pozostałymi kawałkami.
500 ml mleka podgrzewamy. W pozostałym mleku rozpuszczamy przesiany proszek budyniowy. Dodajemy do gorącego mleka, mieszamy i gotujemy, aż budyń będzie gęsty. Zdejmujemy z ognia, owijamy folią i zostawiamy do wystudzenia.
Miękkie masło przez chwilę miksujemy, następnie dodajemy po łyżce ostudzony budyń oraz masę kajmakową (zostawiamy 1/4 kajmaku na później).
Każdą warstwę przekładamy kremem. Wierzch smarujemy kajmakiem. Owijamy folią i wkładamy na całą noc do lodówki, aby blaty miodowe zmiękły.
Kremówkę mocno podgrzewamy, dodajemy kawałki czekolady i mieszamy do rozpuszczenia. Polewamy wierzch ciasta i zostawiamy na 15 min. do stężenia.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation