Kuchnia

Mięso - schab i inne części świnki

Polędwiczki w sosie grzybowym ze śliwkami
Składniki na 4 porcje:

2 średnie polędwiczki wieprzowe (u mnie razem ok. 500 g)

1/2 - 1 szklanki suszonych grzybów

6 suszonych śliwek

3 średnie cebule

olej rzepakowy

sól, pieprz



Grzyby należy zalać 1 szklanką gotującej się wody i odstawić na co najmniej 1 godzinę. Cebule obrać i pokroić w piórka. W rondlu rozgrzać 3 łyżki oleju i wrzucić cebulę, trzymać aż do skarmelizowania, czyli uzyskania przez nią jasnobrązowego koloru (w trakcie należy mieszać, aby się nie przypaliła i trzymać najlepiej na niezbyt dużym ogniu).

W między czasie polędwiczki umyć, wysuszyć i pociąć na 2 cm plastry. Rozbić delikatnie ręką bądź tłuczkiem. Obsmażyć z obu stron, na końcu posolić i popieprzyć.

Do gotowej cebuli dorzucić pokrojone grzyby wraz z zalewą i zagotować. Następnie sos połączyć z polędwiczkami, dodać pokrojone śliwki i dusić wszystko razem około 20-30 minut.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation