Kuchnia

Mięso - schab i inne części świnki

schab ze śliwką w chrupiącej skorupce
mięso
700 g schabu bez kości
kilka suszonych śliwek
sok z 1/2 cytryny
1-2 łyżki oliwy
sól
pieprz
skorupka
100 g migdałów w łupinkach-uprażonych na odrobinie oliwy
garść świeżej bazylii
1-2 ząbki czosnku
2 łyżki oliwy
sól
pieprz
2 łyżki miękkiego masła



mięso umyj, wytrzyj ręcznikiem papierowym lub lnianą ściereczką. przy pomocy długiego i ostrego noża zrób w mięsie dziurę, a najlepiej z obydwu stron, tak aby spotkały się po środku. włóż śliwki do środka mięsa, jedna za drugą. skrop mięso cytryną i oliwą. dopraw solą, pieprzem i wstaw do lodówki na minimum 2 godziny.

skorupka
wszystkie składniki zmiel w blenderze na jednolitą masę.

mięso obłóż skorupką i wstaw do piekarnika w naczyniu żaroodpornym lub na blaszce. piecz w piekarniku przez ok 1,5 godziny w 180 stopniach. pod koniec pieczenia połóż na mięsie łyżkę masła.
smacznego!
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation